niedziela, 22 listopada 2015

CIASTECZKA BUZIE Z JABŁKIEM

Przyznam się, że ciasteczka robię bardzo rzadko. Zawsze uważałam, że przygotowanie ich jest czasochłonne. Okazało się, że wcale tak nie musi być. Ciasteczka buzie robi się szybko. Wystarczy pokroić jabłka, rozwałkować ciasto i upiec. Takie ciasteczka są pyszne, delikatne, wilgotne, nie słodkie. Po prostu rozpływają się w ustach. Pycha.


SKŁADNIKI
25 dag mąki pszennej;
25 dag masła;
25 dag twarogu zmielonego;
szczypta soli;
jabłka;
cynamon;
cukier puder.

WYKONANIE
Z mąki, masła, sera, soli zagniatamy szybko ciasto. Chowamy je do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Następnie obieramy i kroimy na ósemki jabłka. Ciasto rozwałkowujemy, szklanką wykrawamy koła. Nakładamy cząstkę jabłka, posypujemy cynamonem. Składamy na pół. Pieczemy około 30 minut, aż ciasteczka nabiorą złotego koloru. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Wychodzi około 25 ciastek.


środa, 11 listopada 2015

SERNIK Z KRATKĄ

Dzisiaj Święto Niepodległości, a jak święto... to musi być i odświętne ciacho :). Do takich w moim domu zalicza się sernik. Najczęściej robię taki tradycyjny na kruchym spodzie. Dzisiaj dla odmiany zrobiłam pychotkę z kratką na wierzchu. Sernik jest wilgotny i puszysty. A przy okazji zapraszam Was na coś wyjątkowego. Do ciasta mianowicie serwuję pyszną herbatę Sir William's. Jak świętować to na całego :).


SKŁADNIKI
Na ciasto kruche:
25dag mąki pszennej;
10 dag cukru pudru;
12,5 dag margaryny maślanej Kasia;
1 łyżeczka cukru wanilinowego;
1 jajko.

Na masę serową:
1 kg sera trzykrotnie zmielonego;
12 dag serka homogenizowanego (akurat miałam);
10 dag margaryny maślanej Kasia;
25 dag cukru pudru;
3 łyżki mąki ziemniaczanej;
1 budyń waniliowy;
2 łyżeczki cukru wanilinowego;
8 jajek.


WYKONANIE
Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy i chwilę wyrabiamy. Chowamy do lodówki na około 60 minut. Po tym czasie z chłodzonego ciasta odkrawamy 1/3 i z powrotem chowamy ją do lodówki. Pozostałe ciasto wykładamy na blachę do pieczenia (u mnie 35x25 cm), po czym nakłuwamy widelcem. Podpiekamy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut.
Teraz zabieramy się za masę serową. Margarynę ucieramy z 20 dag cukru (resztę dodamy do białek) i cukrem wanilinowym na białą, puszystą masę. Nie przerywając mieszania dodajemy po jednym żółtku i po łyżce sera, do momentu połączenia składników. Następnie wsypujemy budyń i mąkę ziemniaczaną. Białka z odrobiną soli ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy pozostały cukier. Mieszamy delikatnie z masą serową. Ser wylewamy na podpieczony spód. Wyjmujemy z lodówki pozostałe ciasto, wałkujemy i wycinamy radełkiem paski o szerokości 1 cm, po czym układamy z nich kratkę. Paski smarujemy żółtkiem.
Pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni. Studzimy w uchylonym piekarniku. Ostudzony sernik można polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Słowo się rzekło, czas na pyszną herbatę podaną w ceramicznej filiżance:). Od pewnego czasu posiadam zestaw ROYAL DUO z dwoma dzbankami, filiżankami i spodkami) plus saszetki herbaty Sir Williams Royal Taste. Sir William's to herbaty wyjątkowej jakości. Starannie dobrane składniki tworzą niepowtarzalny smak, aromat oraz kolor. Do produkcji ekskluzywnych mieszanek używane są wyłącznie najwyższej jakości naturalne surowce. Co niezwykle ważne, herbaty Sir William's nie zawierają konserwantów, barwników ani ulepszaczy smaku. Oprócz herbat czarnych na stronie sklepu Sir William's znajdziecie również herbaty smakowe.Warto też zaznaczyć, że saszetki herbaty zapakowane są w folię, dzięki czemu dłużej zachowują swój niepowtarzalny aromat. Każda z saszetek przewidziana jest na zaparzenie dwóch filiżanek (300ml), przez co możemy cieszyć się herbatą z bliską osobą. Na saszetkach znajduje się temperatura oraz czas parzenia, potrzebny do zoptymalizowania smaku i aromatu.
Mikołaj zbliża się dużymi krokami. Myślę, że herbaty Sir William's jak i zestawy do jej picia mogą być wspaniałym i ekskluzywnym prezentem. Na pewno ucieszą każdego obdarowanego. Ceny są przestępne, więc na pewno warto zamówić :).

niedziela, 8 listopada 2015

SAŁATKA SZWEDZKA NA ZIMĘ

Dziś polecę Wam przepis na sałatkę szwedzką. Ponieważ zawieruszył się gdzieś w ferworze przygotowań do zimy, dlatego dopiero dzisiaj go upubliczniam. W tym roku robiłam ją po raz pierwszy. Do tej pory byłam skazana na kupne. Ten przepis i proporcje są idealne, dlatego te kupne odchodzą do lamusa. Ogóreczki w smaku są słodko-kwaśne. Pychota :). Jak dobrze mieć słoiczek w spiżarni. Taka sałatka dobrze smakuje do kanapki, jak i do obiadu.


SKŁADNIKI
2,5 kg ogórków gruntowych;
0,5 szklanki soli;
0,5 kg marchwi;
8 szklanek wody.

Zalewa:
2 szklanki octu;
3 szklanki wody;
2 szklanki cukru.

Dodatkowo do każdego słoiczka :
0,5 łyżeczki gorczycy;
1 liść laurowy;
2 ziela angielskie;
2 ziarenka pieprzu;
gałązka kopru.

WYKONANIE
Ogórki w skórkach i marchewkę kroimy w plasterki, zrobiłam to na mandolinie. Sól rozpuszczamy w 8 szklankach wody, dodajemy ogórki i marchew. Odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie odsączamy na durszlaku. Na dno każdego słoiczka układamy koper i przyprawy. Nakładamy ogórki z marchwią. Zalewamy gorącą zalewą. Pasteryzujemy około 10 minut.

piątek, 6 listopada 2015

NALEWKA MIĘTA-MELISA

Wiem, wiem długo mnie tu nie było. Nie ma co się tłumaczyć. Po prostu obowiązki domowe i... Ada, której wszędzie jest pełno :). Wracam do Was za to z pyszną nalewką. Przyznam jednak, że teraz będzie trudno ją przygotować, ze względu na dostępność ziół. Przepis jednak warto zapamiętać, na drugi rok będzie jak znalazł. Tym bardziej, że przygotowanie jej jest bardzo szybkie i proste. Polecam kieliszeczek na skołatane nerwy i dobry sen :).


SKŁADNIKI
1 szklanka cukru;
1 szklanka wody;
40 listków mięty;
40 listków melisy;
sok z 1 cytryny;
1 szklanka spirytusu.

WYKONANIE
Wodę, cukier i sok z cytryny zagotowujemy. Do syropu dodajemy umyte listki mięty i melisy. Kiedy wszystko ostygnie zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie odcedzamy i możemy delektować się smakiem naszej nalewki. Zaletą jej jest fakt, że nie musi długo stać i nabierać mocy :). Smacznego!
P.S. A tak do zdjęcia pozuje mój łobuziaczek :).


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+