środa, 27 lutego 2013

ŚLEDZIE POD PIERZYNKĄ

Zimą a zwłaszcza w okresie postu spożywamy więcej ryb. Dlatego dzisiejszy wpis poświęcony jest śledziom. Proponuję podać je pod pierzynką. Pod tą nazwą kryje się smaczna sałatka, która dzięki użyciu min. ziemniaków jest bardzo sycąca. Sądzę, że będzie ona wspaniałym uzupełnieniem imprezowego menu. Sałatka ta to także fajny pomysł na szybki obiad. Polecam!


SKŁADNIKI
0,50 dag śledzi matijas;
1 cebula;
1 puszka kukurydzy konserwowej;
4 ziemniaki ugotowane w mundurkach;
2 ogórki kiszone;
3 jajka ugotowane na twardo;
majonez;
jogurt naturalny;
pieprz czarny świeżo zmielony PRYMAT;
pieprz kolorowy świeżo zmielony PRYMAT.

WYKONANIE
Śledzie moczymy w wodzie lub mleku przez około 2 godziny. Po upływie tego czasu kroimy je w kosteczkę i układamy w szklanym, przezroczystym naczyniu. Dzięki temu widoczne będą wszystkie warstwy naszej sałatki. Na ryby układamy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Pieprzymy i przykrywamy warstwą sosu majonezowo-jogurtowego. Buraczki SMAK odcedzamy i ścieramy na tarce jarzynowej. To będzie kolejna warstwa. Następnie kolej na kukurydzę i starte na tarce ziemniaki. Później układamy drobno posiekane ogórki kiszone. Na to pieprz i warstwa sosu. Na wierz ścieramy jajka na drobniutkich oczkach tarki i wszystko przyprószamy kolorowym pieprzem PRYMAT.


* Do tej sałatki zawsze wykorzystuję buraczki SMAK. Nie opłaca się przecież gotować 2 buraków przez 2 godziny. W słoiczku mamy młode, małe kuleczki w zalewie słodko-ostrej. Wypróbujcie je, ponieważ świetnie poprawiają smak nie tylko tej sałatki.

poniedziałek, 25 lutego 2013

MARCHEWKA Z JABŁKIEM

Przyrządzenie tej smacznej i zdrowej przystawki zajęło mi aż trzy minuty! Dlaczego tak szybko? Odpowiedź jest bardzo prosta. Nie musiałam tracić czasu na obieranie i tarcie marchwi. Wszystko za sprawą wykorzystania gotowej marynowanej marchwi SMAK. Moja suróweczka wyszła przepyszna i wspaniale komponowała się z ziemniakami i schabikiem.


SKŁADNIKI
1 jabłko;
1 łyżka majonezu;
pieprz kolorowy PRYMAT.

WYKONANIE
Marchew odcedzamy, przekładamy do miseczki. Jabłko obieramy i ścieramy na jarzynowej tartce. Łączymy z majonezem i świeżo zmielonym kolorowym pieprzem. Ot cała filozofia, przystawka gotowa!


* Marchewka marynowana SMAK świetnie sprawdza się w sytuacjach , kiedy nie mamy za wiele czasu na zrobienie surówki. Warzywa SMAK są zbierane w najlepszym momencie i dlatego są cennym składnikiem naszej diety. Dzięki idealnej zalewie, delikatnej marynacie marchew zachowuje swój piękny kolor i smak. Pamiętajmy, że do marchwi dodajemy tłuszcz obojętnie w jakiej formie (majonez, oliwa ,śmietana), ponieważ występują w niej witaminy rozpuszczalne tylko w tłuszczach.

niedziela, 24 lutego 2013

SAŁATKA Z PIECZAREK

Przedstawiam dzisiaj moją ulubioną sałatkę. Przygotowuję ją często w okresie postu. Jest bardzo prosta do wykonania i nie wymaga użycia wyszukanych składników. Mam nadzieję, że i Was skuszę tym wpisem do jej przygotowania. Polecam i smacznego!


SKŁADNIKI
0,40 dag pieczarek;
3 cebule;
4 jajka;
groszek konserwowy;
majonez;
koper, szczypior;
pieprz, sól.


WYKONANIE
Jajka gotujemy na twardo. Po ostygnięciu kroimy je w grubszą kostkę. Pieczarki obieramy, wrzucamy do garnka wraz z pokrojoną w kosteczkę cebulą. Zalewamy wodą i gotujemy około 15 minut. Odcedzamy i czekamy, aż pieczarki przestygną. Następnie kroimy je w kostkę. Cebule odciskamy i dodajemy do pokrojonych jajek i pieczarek. Siekamy koper i szczypior. Groszek odcedzamy i dodajemy do pozostałych warzyw. Solimy i pieprzymy do smaku. Na koniec dodajemy około 3 łyżek majonezu. Wszystko dokładnie mieszamy. Nasza sałatka gotowa.

czwartek, 21 lutego 2013

BLOK MAKARONOWO-MIĘSNY

Blok z makaronu jest pyszną propozycją na obiad lub kolację. Do jego przygotowania nie potrzeba wyszukanych i drogich składników. Przygotowuje się go szybciutko, najdłużej trwa jego pieczenie. Efektownie wygląda i jest bardzo smaczny. Jeśli chcemy kogoś bliskiego zaskoczyć niecodzienną potrawą, bądź zostanie nam trochę makaronu, śmiało proponuję przygotowanie właśnie tego dania.


SKŁADNIKI
0, 50 kg mięsa mielonego;
1 cebula;
0,5 papryki czerwonej;
7 pieczarek;
5 plastrów sera żółtego;
2 ząbki czosnku;
2 jaja;
3 łyżki bułki tartej;
sól i pieprz;
garść natki;
cukinia.


WYKONANIE
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Paprykę, pieczarki, cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa lekko przesmażamy w rondelku z odrobiną oleju. Przesmażone i ostudzone warzywa dodajemy do mięsa. Wbijamy jajka, dosypujemy bułkę tartą, przyprawy, pokrojoną natkę. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Teraz czas na cukinię. Myjemy ją i kroimy na cienkie plastry.


Keksówkę (31x12cm) wykładamy cukinią tak, aby plastry wystawały poza foremkę. Na cukinię kładziemy połowę ilości mięsa mielonego, na to makaron, który przekładamy serem żółtym w celu sklejenia warstw. Na makaron układamy resztę mięsa. Przykrywamy wystającymi plastrami cukinii. Pieczemy ok. 50 minut w średnio nagrzanym piekarniku.

*Do bloku użyłam makaronu Jastrzębskiego rurki. Makarony te produkowane są z zastosowaniem technologii próżniowej. Usunięcie powietrza z produktu powoduje, iż makarony posiadają lepsze właściwości organoleptyczne, zwięzłą strukturę, a ich powierzchnia jest idealnie gładka. Makarony Jastrzębskie produkowane są na bazie świeżych jaj i najwyższej jakości mąki makaronowej.

wtorek, 19 lutego 2013

OMLET Z MUSLI

Pochwalę się Wam moim dzisiejszym, bardzo zdrowym śniadankiem. Otóż zaserwowałam sobie omlet z dodatkiem pysznych musli TAK JAK CHCESZ. Cóż znaczy ta nazwa? Dokładnie Tak Jak Chcesz, czyli możliwość komponowania składników musli według własnych upodobań smakowych. Wszystko odbywa się w trzech prostych krokach, o których w dalszej części wpisu. Mój omlet okazał się bardzo smaczny i sycący. Sądzę, że jest wspaniałą odskocznią od kanapeczek.


SKŁADNIKI
2 jajka;
2 łyżki mąki;
3 łyżki musli TAK JAK CHCESZ*;
szczypta soli;
szczypta proszku do pieczenia;
nasz ulubiony dżem;
owoce;
1 łyżka masła.

WYKONANIE

Białka jajek ubijamy ze szczypta soli na sztywną pianę, dodajemy żółtka. Teraz czas na przesiana mąkę z proszkiem. Wszystko delikatnie mieszamy. Na końcu dodajemy musli. Na patelni rozpuszczamy masło i wlewamy ciasto. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Omlet podajemy posmarowany dżemem i z owocami. Smacznego!

*Bardzo się ucieszyłam, kiedy dowiedziałam się, że będę miała okazję spróbować musli TAK JAK CHCESZ. Tym bardziej, że mogłam je stworzyć sama. Jak to zrobić? Na stronie internetowej: http://musli.takjakchcesz.pl/ w zakładce: skomponuj musli, w pierwszym kroku wybieramy podstawową mieszankę płatków, z których będą się składać nasze musli. Drugi krok to prawdziwy raj dla łasuchów. Dobieramy w nim czekoladowe dodatki, zboża, orzechy, nasiona, owoce czy różnego rodzaju bakalie. Jeśli tworzymy musli dla naszych pociech, możemy również zamówić dodatki w postaci m&m-sów, krówek lub misiowych żelków. Cały czas z boku strony możemy obserwować wizualizację naszych musli. Ostatnim krokiem jest zamówienie stworzonego przez nas dzieła kulinarnego.
Pomysł, moim zdaniem, rewelacyjny. Nie jesteśmy zdani na gotowy wyrób. Kształtujemy go sami, dobierając składniki, które uwielbiamy. Interfejs wyboru jest intuicyjny, wręcz dziecinnie prosty. Dodając do tego bardzo szybki czas dostawy, trudno oprzeć się temu rozwiązaniu. Dodam, że nasze musli nie musimy dodawać do jakiegoś dania. Równie dobrze smakują, kiedy chrupiemy je same, co pisząc to niniejszym robię :).

niedziela, 17 lutego 2013

MANNOWIEC BRZOSKWINIOWY

Dziś propozycja na Tadka Niejadka. Jest to kasza manna ukryta wśród galaretki, owoców i herbatników. Deser ten za sprawą kaszy jest bardzo sycący. Śmiało można podać go dziecku na podwieczorek. Polecam go również dorosłym, gdyż grysik obniża ciśnienie i poziom cholesterolu oraz ma drogocenny wpływ na nasz układ pokarmowy. Deser ten nie wymaga od nas wiele czasu i poświęcenia.


SKŁADNIKI
2 szkl. mleka;
0,5 szkl. cukru;
0,5 paczki masła lub margaryny;
2 zmiksowane brzoskwinie (mrożone lub z puszki);
galaretka brzoskwiniowa;
brzoskwinie lub inne owoce na wierzch;
herbatniki;

WYKONANIE
Na początku gotujemy galaretkę według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy, aby przestygła. Mleko, cukier i masło gotujemy do momentu rozpuszczenia się składników. Wsypujemy kasze mannę, energicznie mieszamy, by masa nie przywarła. Na koniec dodajemy zblenderowane brzoskwinie lub inne owoce. Dno tortownicy wykładamy herbatnikami, rozkładamy połowę masy. Na to znowu warstwę herbatników i pozostałą część mannowej masy. Na wierzch rozkładamy brzoskwinie i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki. Muszę przyznać, że kasza manna firmy Lestello sprawdziła się wyśmienicie w moim deserze. Po mannowcu nie ma śladu!


*Kasza manna Lestello inaczej zwana grysikiem to kasza, która powstaje z najdrobniejszych zmielonych ziaren pszenicy. Obecnie bardzo mało spożywa się tej kaszy, a szkoda bo posiada ona wiele składników odżywczych. Zawiera witaminy z grupy B, potas, żelazo, kwas foliowy, bardzo dużą ilość jodu oraz krzem. Grysik choć jest kaloryczny polecany jest przy diecie odchudzającej. Dzieje się to dlatego, ponieważ zawiera dużą ilość błonnika, który usprawnia pracę naszych jelit i jednocześnie nie pozwala na przyswajanie tłuszczów. Myślę, że nie muszę już namawiać nikogo do spożywania kaszy manny. Tym bardziej, że można ją podawać na wiele sposobów na słodko, słono, do zup, sosów, z syropami czy owocami. Dlatego gorąco polecam produkty Lestello!

czwartek, 14 lutego 2013

TIRAMISU

Oto doskonała, jak sądzę, propozycja dla wszystkich zakochanych. Deser ten przygotowałam dla tych, których kocham i dla tych, którzy kochają mnie. Jeśli jeszcze ktoś z Was nie ma choć małego dowodu miłości dla swojej drugiej połowy, proponuję w te pędy do kuchni. Słodkość ta nie wymaga dużego zaangażowania czasowego, nie jest też pracochłonna. Zatem do dzieła.


SKŁADNIKI
250g serka mascarpone;
250 ml śmietanki kremówki 36%;
200g białego sera trzykrotnie zmielonego;
3 łyżki cukru pudru;
1 łyżka żelatyny Skworcu;
2 łyżki świeżo zmielonej kawy Brandy Skworcu;
likier tiramisu;
biszkopty języczki;
wiórki kokosowe Skworcu.

WYKONANIE
Pierwszym krokiem do przygotowania naszego deseru jest wykonanie mocnego kawowego naparu. Dwie łyżki kawy Brandy ze sklepu internetowego Skworcu.com.pl zalewamy 300 ml wrzątku. Muszę przyznać, że właśnie ta kawa wyśmienicie nadaje się do tego typu deserów.
Kolejnym krokiem jest rozpuszczenie żelatyny w odrobinie gorącej wody. Mając już ostudzone płyny zabieramy się za masę serową. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Do niej dodajemy porcjami ser biały i mascarpone. Cieniutkim strumieniem, ciągle mieszając, dolewamy żelatynę.


Nadszedł czas na złożenie deseru. Będziemy go tworzyć warstwami. Na dno pucharków układamy połamane biszkopty. Następnie zalewamy je dwoma łyżkami naparu z kawy i jedną łyżką likieru tiramisu. Na nasączone biszkopty układamy masę serową. Pierwsza warstwa skończona. Ilość warstw jest oczywiście dowolna. Na koniec możemy posypać wierzch wiórkami kokosowymi, czekoladą lub kakao.


*Jak widzicie do przygotowania mojego tiramisu użyłam trzy produkty ze sklepu internetowego Skworcu.com.pl. Mają tam szeroki wybór nie tylko kaw i herbat ale i bakalii czy przypraw. Produkty te są tanie choćby dlatego, że nie płacimy za piękne opakowania. Mimo to każdy z towarów pakowany jest osobno w torebki, dzięki czemu nie przechodzą aromatami. Zamówione produkty dotarły do mnie następnego dnia po zamówieniu. Dodając do tego wszystkiego fachową i miłą obsługę, muszę stwierdzić, że Skworcu.com.pl to sklep godny polecenia!

Walentynki 2013 - czym to się je?

wtorek, 12 lutego 2013

GNIAZDKA

Jak ten czas szybko leci, dziś ostatni dzień karnawału. Z tej okazji przygotowałam gniazdka lub, jak kto woli, pączki hiszpańskie. Muszę przyznać, że ciacha wyszły pyszne, puszyste i wilgotne. Robi się je o wiele szybciej od tradycyjnych pączków. Na pewno będę je często robiła, bo baaaardzo nam smakowały. Z podanej porcji wyszło 12 sztuk, które giną w mig.
P.S. Bardzo dziękuję wszystkim zaglądającym na mój blog, właśnie przekroczyłam liczbę 100,000 odwiedzin!!!!!


SKŁADNIKI
1 czubata szkl. mąki;
10 dag masła;
1 szkl. wody;
szczypta soli;
4 jajka;
szczypta proszku do pieczenia;
olej do smażenia ok. 1 l

Lukier
1 szkl.cukru pudru;
3 łyżki soku z cytryny;
1-2 łyżki wody;
Wszystkie składniki łączymy, możemy regulować ilość cukru i płynów. Wtedy otrzymamy lukier żądanej gęstości.

WYKONANIE
Wodę z masłem zagotowujemy, dodajemy sól. Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę i energicznie mieszamy. Uwaga lubi przywrzeć do dna garnka. Gdy składniki się połączą, masę odstawiamy, aby przestygła. Następnie dodajemy proszek do pieczenia i jajka. Wszystko miksujemy do połączenia składników. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty ok. 7x7 cm. Na każdy papierek nanosimy szprycą ciasto, ja robiłam to podwójnie, wtedy gniazdka są wyższe. Olej rozgrzewamy i wrzucamy kawałki ziemniaka. Jak ziemniaki wypływają znak, że olej ma właściwą temperaturę i możemy wrzucać nasze gniazdka. Wkładamy papierem do góry. Nie mija chwilka i papier łatwo odchodzi od ciasta. Smażymy z dwóch stron na złoty kolor. Po przestygnięciu gniazdka moczymy w lukrze. Smacznego!


niedziela, 10 lutego 2013

CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE

Przepis ten polecam na wykorzystanie zalegających nam po pączkach białek. Ciasto robi się szybko. Dodałam do ciasta troszkę kurkumy w celu nadania mu żółtego koloru. Ciasto smakuje jakby było z całych jajek. Może tylko szybciej się starzeje i wysycha.


SKŁADNIKI
1 szkl. białek;
1 szkl. cukru;
1 szkl. mąki;
0,5 szkl. maku suchego;
0,5 szkl. wiórków kokosowych;
0,5 paczki masła lub margaryny;
1 łyżeczka proszku do pieczenia;
szczypta kurkumy;
kawałki czekolady.

Polewa:
3 łyżki margaryny;
3 łyżki mleka;
3 łyżki kakao;
0,5 szkl. cukru pudru;
parę kawałków białej czekolady.
Wszystko roztopić, chwile gotować ciągle mieszając.

WYKONANIE
Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Następnie dodajemy rozpuszczone i przestudzone masło. Później dosypujemy przesianą mąkę, wymieszaną z makiem, kokosem, kurkumą i proszkiem. Na końcu dosypujemy kawałeczki czekolady. Pieczemy ok. 1 godziny. Najlepiej smakuje polane polewą czekoladową. Można również posypać je cukrem pudrem.

sobota, 9 lutego 2013

MOJA DOMOWA PIZZA

Ponieważ dzisiaj jest Międzynarodowy Dzień Pizzy, nie mogło zabraknąć jej i u mnie. Nie jest to typowa, cieniutka pizza a gruba z dużą ilością przeróżnych dodatków. Najczęściej przygotowuję ją mężowi, który za pizzą przepada.


SKŁADNIKI
Na ciasto:
0,5 kg mąki;
3 dag drożdży;
1 szkl. wody chłodnej przegotowanej;
1 łyżka cukru;
1 łyżeczka soli;
1 łyżka oliwy;
zioła prowansalskie, oregano, gałka muszkatołowa;

Dodatki:
kiełbasa lub szynka;
pomidor;
papryka;
ogórek kiszony;
ogórek zielny;
oliwki;
pieczarki;
cebula;
ser żółty;
groszek konserwowy;
keczap lub sos pomidorowy;
sos czosnkowy.

WYKONANIE
Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy pokruszone drożdże, wodę i cukier. Nie wyrabiając zostawiamy na 30 min. Następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i zarabiamy je. Ciasto odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, rozkładamy placek, smarujemy sosem pomidorowym, posypujemy serem. Następnie układamy warstwami pokrojone dodatki. Na wierzch ścieramy ser. Pieczemy ok. 30-40 minut.

czwartek, 7 lutego 2013

RÓŻE Z RÓŻĄ

Dziś Tłusty Czwartek. Zapraszam więc wszystkich na karnawałowe róże ze słodkim motywem w postaci różanej konfitury z firmy Polska Róża. Ciastka smażone na głębokim tłuszczu do najzdrowszych nie należą, ale w imię zachowania tradycji raz w roku możemy się na nie skusić. Negatywy równoważy kanfitura, która jest zdrowa i naturalna a do tego bardzo aromatyczna i smaczna.


SKŁADNIKI
0,50 dag mąki pszennej;
4 żółtka;
200 ml śmietany 18%;
kieliszek wódki;
płatki róży w cukrze Polska Róża*
olej do smażenia;
cukier puder;

WYKONANIE
Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy śmietanę, żółtka, wódkę. Wszystko zagniatamy. Teraz pora, aby trochę się wyżyć. Ciasto okładamy wałkiem 15 minut. Inna propozycja to przekręcenie ciasta przez maszynkę do mielenia. Metoda szybsza i mniej męcząca. Robimy to w celu napowietrzenia ciasta. Masę odkładamy do lodówki na 2 godziny, aby odpoczęła po torturach. Po leżakowaniu ciasto dzielimy na porcje i cienko wałkujemy. Wycinamy trzy kółka różnej wielkości. Nacinamy brzegi nie dochodząc do środka. Układamy od największego do najmniejszego lekko dociskając środek, aby się skleiły. Rozgrzewamy olej, smażymy z każdej strony na złoty kolor. Po upieczeniu i odsączeniu tłuszczu na ręczniku papierowym, posypujemy cukrem pudrem i na środek kładziemy płatki róży w cukrze Polskiej Róży.

*Jak wieść niesie płatki z róży posiadają długą tradycję. Od dawien dawna surowe płatki utarte z cukrem były szeroko stosowane jako nadzienie do ciastek, pączków, rogali czy aromatyzowanych ciast. Polecam je serdecznie wszystkim, którym zależy na podniesieniu walorów smakowych swoich wypieków. Płatki róży w cukrze dzięki swojemu aromatowi nadadzą każdemu ciastu niepowtarzalny smak.

środa, 6 lutego 2013

ŚLEDZIE Z CZOSNKIEM

Świetna przekąska w sezonie grypowym. Nie dosyć, że dostarczamy naszemu organizmowi kwasy Omega 3 to jeszcze czosnek zabije wszystkie wirusy. Moje śledziki wyszły takie dobre, że kolega zajadał się nimi mimo, że nie cierpi czosnku. Są naprawdę pyszne!


SKŁADNIKI
0,50 dag śledzi matijas;
2 cebule czerwone;
1 cebula biała;
3 ząbki czosnku;
olej kujawski czosnkowy;
pieprz czarny mielony;
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego.

WYKONANIE
Śledzie, w zależności jakie są słone, moczymy w mleku lub wodzie. Po wyciągnięciu kroimy w kawałki żądanej wielkości. Cebulę kroimy w piórka, czosnek w plasterki. W słoiku układamy warstwami śledzie, cebula, czosnek, pierz i czosnek niedźwiedzi. I tak do wyczerpania składników. Wszystko zalewamy olejem kujawskim czosnkowym.

Kotleciki z piersi kurczaka biorą udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

wtorek, 5 lutego 2013

KOTLECIKI Z PIERSI KURCZAKA

Takie kotleciki możemy przygotować na imprezy (mamy jeszcze karnawał więc warto zaszaleć). Świetnie się sprawdzają, smakują wybornie, a przyrządzenie ich nie sprawi nikomu kłopotu. Możemy podać je z ulubionymi sosami, a zmieniając skład i przyprawy możemy otrzymać za każdy razem inny ich smak. Dzięki temu na pewno się nie znudzą.


SKŁADNIKI
0,50 dag fileta z piersi z kurczka;
1 papryka czerwona;
1 cebula;
ząbek czosnku;
0,30 dag pieczarek;
0,20 dag sera żółtego;
3 jaja;
3 łyżki mąki ziemniaczanej;
0,5 łyżki suszonego oregano;
0,5 łyżki suszonej bazyli;
sól;
pieprz;
olej kujawski czosnkowy.

WYKONANIE
Pierś kurczaka kroimy w kostkę około 1x1 cm, wrzucamy do miski. Paprykę wydrążamy z pestek , pieczarki, cebule i czosnek obieramy. Wszystko kroimy w kosteczkę i dosypujemy do miski z mięsem. Dodajemy starty ser, jajka, mąkę i przyprawy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej kujawski o smaku czosnku. Kładziemy łyżką małe porcje i rozsmarowujemy tworząc małe placuszki. Pieczemy z każdej strony do momentu, aż kotlecik się zarumieni.

Kotleciki z piersi kurczaka biorą udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu zpierwszegotloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.

niedziela, 3 lutego 2013

PASTA Z ŁOSOSIA

W moim domu dosyć często jada się ryby. Przyrządzam je na wiele sposobów. Między innymi w formie past. Dzisiaj przedstawię Wam przepis na pastę z łososia. Przyrządza się ją bardzo szybko i równie szybko znika ze stołu. Zrobiłam ją z dodatkiem majonezów Kętrzyńskich, które zaostrzyły smak pasty.


SKŁADNIKI
porcja łososia wędzonego;
3 jajka;
cebula;
2 łyżki majonezu Kętrzyńskiego stołowego*
1 łyżka majonezu Kętrzyńskiego o smaku czosnku;
ząbek czosnku;
natka pietruszki;
pieprz.

WYKONANIE
Jajka gotujemy na twardo. Łososia rozdrabniamy widelcem. Cebulę kroimy w kosteczkę, natkę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Dokładamy majonezy i wszystko dokładnie ze sobą łączymy. Pasta gotowa!

*Majonezy Kętrzyńskie mają długą tradycję. Są wytwarzane na bazie oleju rzepakowego uszlachetnionego, żółtek w proszku, wody uzdatnionej i bukietu przypraw. Majonezy te są gęste, mają jednolitą konsystencję i jasnokremową barwę. Co ciekawe produkują tam też majonezy smakowe, min. o smaku czosnku czy chrzanu. Majonezy Kętrzyńskie nie posiadają konserwantów i sztucznych dodatków!

sobota, 2 lutego 2013

CZEKOLADA DOMOWA

Choć na rynku mamy bardzo dużo różnych rodzajów czekolad, ja chętnie powracam do tej. Robiłam ją jako nastoletnia dziewczynka. Aby wzbogacić jej smak możemy dodać do niej bakalie. Ja jednak lubię ją tylko z herbatnikami. Czekolada ta występuje też pod nazwą blok czekoladowy. Kto jeszcze jej nie robił zachęcam serdecznie.


SKŁADNIKI
50 dag mleka w proszku;
4 łyżki kakao;
1,5 szkl. cukru;
0,5 szkl mleka lub wody;
20 dag margaryny;
3 paczki herbatników;
ewentualnie bakalie.

WYKONANIE
Zagotowujemy mleko lub wodę z margaryną , kakao, cukrem. Kiedy składniki się rozpuszczą i połączą dodajemy mleko w proszku i mieszamy. Na końcu dosypujemy połamane herbatniki. Schładzamy w lodówce. Smacznego!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Google+